Zit chronische pijn "tussen de oren?"
- Edith Pieterson
- 14 nov 2020
- 3 minuten om te lezen

Wist je dat de meest voorkomende pijn chronische pijn is? Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft last van chronische pijnklachten, dit zijn ruim 3 miljoen mensen!
Voorbeelden van chronische pijnklachten/aandoeningen zijn:
Chronische rug- of nekpijn (lumbago, spit, ischias).
Whiplash.
RSI (ofwel tenniselleboog, muisarm of golferselleboog ā tegenwoordig ook wel Klachten van Arm Nek en Schouder (KANS) genoemd).
Fibromyalgie.
Kaakklachten.
Prikkelbaredarmsyndroom (of spastischedarmsyndroom) (PDS).
Hoofdpijn.
Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Veel mensen hebben de opvatting dat pijn medisch gezien een onderliggende oorzaak heeft, daarom worden er allerlei middelen ingezet en gebruikt om de oorzaak te vinden en te behandelen. Bij chronische pijn werkt dit niet en als de medische oorzaak niet wordt gevonden dan wordt er gezegd: "Het zit tussen je oren"
En dan? Mee leren leven of een middel gebruiken die de pijn enigszins verzacht, maar niet wegneemt, sterker nog na verloop van tijd wordt het heviger.
Hoe werkt ons pijnsysteem eigenlijk?
Ons pijnsysteem kan zich op vele manieren gedragen of uiten, bv:
Je stoot met het opstaan je teen, het doet zeer maar je bent met andere dingen bezig en je vergeet het weer, mede doordat de pijn vanzelf weggaat. Het kan ook zijn dat je je teen stoot en dan op de pijn blijft letten, de hele dag blijft de teen zeer doen en in sommige gevallen is de teen tegen de avond ook al blauw of dik.
Het pijnsysteem laat het weleens helemaal afweten. Sommige vormen van levensbedreigende kanker bijvoorbeeld, doen geen pijn. Hierdoor wordt dit niet tijdig ontdekt en ontstaat er veel schade. Andersom werkt dit hetzelfde, je kan hevige pijn ervaren en het idee hebben dat er iets ernstigs aan de hand is terwijl er geen sprake is van schade in het lichaam.
Het principe van: "Where attention goes energy flows"
Zit chronische pijn dan tussen onze oren? JA!Ā Maar dan wel letterlijk tussen onze oren. Chronische pijn wordt namelijk veroorzaakt door ons brein.
Kijk maar eens naar het onderstaande plaatje waarin het brein staat afgebeeld:

Opmerkelijk is dat in het eerste plaatje kleine gebieden roodgekleurd zijn. Dit betekent dat deze gebieden actief worden in ons brein tijdens het voelen van acute pijn. In het tweede plaatje daarentegen zie je dat de gebieden die bij chronische pijn actief worden, veel groter zijn. Hierdoor worden er ook meer pijnprikkels naar het lichaam toegestuurd en blijft er pijn bestaan. Dit gegeven is door meerdere onderzoeken, middels het maken van een MRI-scan van het brein, aangetoond.
Als chronische pijn begint, denken we dat deze nooit meer weg zal gaan. Vaak is er op medisch en fysiek gebied ook geen directe aanleiding voor. We hebben te horen gekregen dat we er maar mee moeten leren leven, hoe moeilijk dat ook is. Het zal namelijk 'nooit meer weg gaan'. En wat de dokter zegt is natuurlijk waar.. toch?
Vanuit mijn praktijkervaring, en die van anderen, blijkt veelvuldig dat er achter elke chronische pijn veelal een trauma ligt. Een trauma dat ligt te wachten om te worden verholpen. Als de pijn aanwezig is, wil ons lichaam ons namelijk iets vertellen. De oplossing ligt dan in ons onderbewustzijn.
"Jouw diepste Zelf roept pijn op als signaal om een verandering in jezelf aan te brengen. Pijn hoeft niet, het is geen noodzakelijk kwaad!" Aldus Christiane Beerlandt.
Met hypnotherapie gaan we in jouw onderbewustzijn op zoek naar de oorzaak, zodat we het op een snelle en effectieve manier kunnen oplossen. Het is niet nodig om langer rond te lopen met deze pijn. Kies voor jezelf!
Dit komt ook aan de orde in de online opleiding De 4 Elementen, wat kan je er verder nog aan doen en waar kan je op letten, waarom geeft het lichaam signalen.
Comments